Senzori i IoT u tehnologiji digitalnih blizanaca
Piše: Predrag Jovanović
30 June, 2020 by
OROOK Guest

Poštovane kolege,

tekstom Predraga Jovanovića Senzori i IoT u tehnologiji digitalnih blizanaca, u originalu napisanom za sajt TeamCAD, OROOK obeležava početak posebne saradnje sa renomiranim ekspertima – autorima stručnih tekstova na teme povezane sa građevinskom strukom.

Na ovaj način želimo da svim kolegama, članovima OROOK baze i pratiocima našeg bloga omogućimo uvid u vesti koje se tiču novih tehnologija i proboja u industriji, kao i da olakšamo povezivanje sa autorima čiji tekstovi čitaocima donose posebnu vrednost.

U narednim mesecima nastavićemo da Vas obaveštavamo o povezanim člancima, kao i da ih u celosti ili u delovima objavljujemo na OROOK blogu u okviru sekcije Industry News.

 ***

Kada razmatramo proces generisanja podataka i njihovu obradu unutar modela digitalnih blizanaca, najčešće se susrećemo sa dva moguća scenarija:

1. Model digitalnih blizanaca kreiran transformisanjem BIM modela;

2. Model digitalnih blizanaca kreiran na osnovu postojećeg objekta (građevine, aviona, automobila...).


Kada je u pitanju prvi scenario, verujem da je veći broj čitalaca upoznat sa postupkom preoblikovanja podataka iz BIM modela u model digitalnih blizanaca. (....)


Nasuprot ovom scenariju, kreiranje modela digitalnih blizanaca na osnovu već postojećeg objekta izgleda nešto složenije. Da bismo objekat iz realnog sveta "preneli" i transformisali u model digitalnih blizanaca, neophodno je najpre napraviti BIM model konstruisanog objekta i na njega primeniti sve odgovarajuće preuzete parametre. 

Tada na scenu stupa IoT (Internet of Things), prenoseći relevantne podatke izmerene odgovarajućim senzorima na parametre i komponente unutar modela digitalnih blizanaca. (....)


U nastavku ovog teksta pruženi su odgovori na neka važna pitanja:

- Šta su senzori, za šta se koriste i koja je njihova svrha?

- Šta su IoT i IIoT?

- Kakva veza postoji između senzora i "interneta stvari"?

- Gde i kako pohraniti podatke prikupljene pomoću analitičkog senzora?


Ukoliko Vam ova tema zvuči zanimljivo i želite da o njoj saznate više, pročitajte originalni tekst u celosti objavljen na TeamCAD blogu.


--------------------------------
Autor: Predrag Jovanović, B.Sc. građ. inž. 
CAD Manager & BIM Coordinator
Za 
teamcad.rs 

Prevod i adaptacija: Dunja Sretović
Za orook.net


***

Ukoliko u građevinarstvu radite kao inženjer, arhitekta, ili  stručni konsultant, a autor ste stručnih tekstova za koje smatrate da bi kolegama bili korisni i zanimljivi, obratite nam se povodom moguće saradnje.

Biće nam zadovoljstvo da pročitamo primere Vaših članaka i najbolje uvrstimo u OROOK blog i podelimo ih na našim kanalima na društvenim mrežama.

Pošaljite nam primere svojih tekstova na community@orook.net i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.

Gradimo zajednicu i razvijamo se zajedno!OROOK Guest
30 June, 2020
Share this post
Archive